Wat is een Drakenboot?

wat-is-een-drakenboot

Drakenboten zijn maar liefst 12,5 meter lang en ruim 1 meter breed. De boot is versierd met een drakenkop en -staart, en is beschilderd met drakenschubben. Voorop de boot staat een stoeltje met een grote trom voor de trommelaar. Een drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. De peddelaars zitten met zijn tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw die het team instrueert en begeleidt. De stuurman staat achter op de boot en bestuurt de drakenboot met een stuurpeddel.

Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar zit voor op de boot, met zijn gezicht naar de peddelaars toe en slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel!

Bij drakenbootfestivals wordt meestal gevaren over een afstand van circa 250 meter. Officiële wedstrijden worden gevaren over afstanden van 250, 500 en 1.000 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.

Sponsoringen

Twitter

dwaande