Drakenboot tegenwoordig

Drakenbootsport in China

Tegenwoordig worden in China de drakenbootraces en drakenbootfestivals groots aangepakt. Straten zijn versierd, iedereen komt wel even een kijkje nemen. Ook de hotels waar de buitenlandse teams heen gaan, onthalen hun gasten als koningen. Drakenboters zijn voor chinezen wat topvoetballers voor veel Nederlanders zijn.

Het begint met een openingsceremonie waarbij een belangrijke persoon een toespraak houdt en het toernooi officieel tot geopend verklaart. Daarna volgen de tradities; een drakendans, het ontwaken van de draak, shows en ander spektakel. Vervolgens de wedstrijden waar altijd duizenden toeschouwers heen gaan. Kleine kinderen staan bij dranghekken en vragen de drakenbootdeelnemers om hun handtekening. Aan het eind van alle wedstrijden worden de prijzen uitgereikt. Daarna een groot feest als afsluiting, natuurlijk ook weer een drakendans, shows en het weer tot rust brengen van de draak.

Drakenbootsport naar Europa

Vanuit China verspreidde de Drakenbootsport zich snel. Via zuidoost Azië, bereikte het Japan, waar in 1655 de eerste wedstrijden in Nagasaki werden gehouden. Begin jaren tachtig in de vorige eeuw werden er voor het eerst Westerse teams uitgenodigd om aan de races in China mee te doen. Dit resulteerde in de verdere verspreiding van de drakenboot sport naar Europa en Amerika waar inmiddels met succes toernooien worden gehouden. Tegenwoordig wordt het drakenbootvaren naast China, Hongkong, Indonesië en Amerika ook in de rest van de wereld op hoog niveau bedreven. Met als hoogtepunt zelfs het wereldkampioenschap drakenbootvaren!

Sponsoringen

Twitter

dwaande